5 Redenen om de communicatie in je huwelijk te verbeteren

5 feb 2022 | Algemeen | 0 Reacties

De communicatie verbeteren in je huwelijk is een absolute must, maar niet alleen als je merkt dat de communicatie tussen jullie even iets slechter gaat. Wanneer je pas actie onderneemt als de kwaliteit van communicatie er al af is, dan kan er al blijvende ‘schade’ zijn ontstaan. Dit wil je natuurlijk voorkomen. De communicatie in je huwelijk verbeteren is dan ook een voortgaand proces, waar je aan werkt als het even niet zo lekker loopt, maar waar je zeker ook aan werkt als het juist wel goed gaat. Omega Mediation geeft je graag meer informatie én 5 belangrijke redenen om de communicatie in je huwelijk te verbeteren, elke dag opnieuw.

Een goede communicatie is de basis van elk huwelijk

Als jij aan iemand vraagt wat nu de ware basis van een goed en sterk huwelijk is, wat voor antwoord krijg je dan? In de meeste gevallen krijg je antwoorden zoals: liefde, toewijding, vertrouwen, eerlijkheid, trouw.. Maar hoe vaak hoor je ‘communicatie’ als antwoord? Zelden.. Misschien wel nooit. Terwijl een goede communicatie juist onmisbaar is. Dat twee mensen het grootste deel van hun tijd onder één dak doorbrengen, betekent niet dat ze effectief met elkaar communiceren.

Communicatie houdt je huwelijk gelukkig

Om een ​​gelukkig huwelijk in stand te houden, en een sterke band met je partner te hebben, is het essentieel dat er effectieve communicatie tussen jullie twee is. Communicatie gaat niet alleen over woorden. Het gaat om acties en non-verbale communicatie die ook van grote betekenis zijn. We communiceren op veel verschillende manieren. Iemand kan je heel fijn of juist heel oncomfortabel laten voelen door je alleen maar op een bepaalde manier aan te kijken. Een enkele blik kan een belangrijke vorm van communicatie zijn. Communicatie met woorden is dan ook maar een deel van de communicatie die optimaal hoort te zijn binnen een huwelijk. Hieronder vind je 5 belangrijke redenen om voortdurend te werken aan het verbeteren van de communicatie binnen het huwelijk.

1. Communicatie staat gelijk aan interesse

Wanneer jij jouw partner iets vraagt, en jouw partner reageert niet, wat denk jij dan? Juist, je denkt dat het je partner niet interesseert. Een gebrek aan communicatie impliceert desinteresse. Als je niet communiceert over wat er in jullie leven gebeurt of met elke problemen je misschien wel kampt, dan is het voor een partner moeilijk te begrijpen wat er mis is. Je partner kan zich niet inleven als jij niet praat, en andersom natuurlijk. Hoe minder er gecommuniceerd wordt, hoe groter het risico dat dit leidt tot een gebrek aan interesse in elkaars leven. Om je relatie en je huwelijk sterk te houden is het dus belangrijk om een effectieve communicatie te hebben.

2. Goede communicatie leidt tot een beter begrip

Partners die vaak met elkaar praten, hun leven bespreken en gewoon regelmatig met elkaar communiceren, begrijpen elkaar niet alleen beter. Het helpt hen ook om een ​​sterkere band met elkaar te krijgen. Als je jouw partner, en de situaties waarmee hij of zij te maken kan hebben, begrijpt, dan is er minder ruimte voor misverstanden of dubbelzinnigheid. Een goede communicatie leidt dan ook tot een beter begrip, tot meer respect voor elkaar en tot het écht leren kennen van elkaars diepste wensen, gevoelens en verlangens.

3. Je verbetert de tevredenheid binnen het huwelijk

Er is een duidelijk verschil tussen een huwelijk en een gelukkig huwelijk. Dat je getrouwd bent betekent niet per definitie dat je ook gelukkig bent in je relatie en je huwelijk. Door de communicatie in je huwelijk te verbeteren, zorg je ervoor dat er meer deuren naar een effectieve communicatie worden geopend. Dit vergroot de kans dat je daadwerkelijk een gelukkig en vredig huwelijk ervaart. Een betere communicatie betekent meer voldoening in je huwelijk, waarin alles met elkaar besproken kan worden, waardoor er ook minder ruzies ontstaan.

4. Het geeft meer vertrouwen in het huwelijk

Het huwelijk is tweerichtingsverkeer. Je kunt niet alles blijven verwachten zonder te geven. Daarom, als je eerlijk bent tegen je partner en positieve feedback geeft en ontvangt, of andere problemen met volledige eerlijkheid deelt, helpt dit bij het opbouwen van een beter vertrouwen in een relatie. Veel mensen geven aan dat vertrouwen een belangrijke basis is voor een goed huwelijk. Dit is ook zeker zo, maar deze basis krijg je niet zonder een goede communicatie. Een goede communicatie zorgt voor meer vertrouwen in elkaar en in het huwelijk. Dit is dus de eerste basis voor een sterk huwelijk.

5. De verbinding versterkt door de communicatie

Communicatie is een manier om je gevoelens en emoties richting je partner te uiten. Zeg jij wel eens tegen je partner hoeveel je van hem of haar houdt? Hoe diep jouw liefde zit? Toon je regelmatig genegenheid en maak je duidelijk dat jouw partner onmisbaar is in jouw leven? Zeker na een langere tijd van bij elkaar zijn worden de woorden ‘ik hou van jou’ eerder routine dan een bijzonder stukje communicatie. Door de communicatie in je huwelijk te verbeteren kun je makkelijker expressief zijn. Je kunt een sterkere onderlinge verbinding opbouwen door vanuit je emotie met je partner te communiceren.

Een sterke start maken voor een krachtige toekomst

Jullie willen jullie huwelijk in de toekomst sterk en krachtig houden. Dat betekent dat jullie je hier nu al voor in moeten zetten. Een goed begin is het halve werk, en wie een sterke start maakt vergroot de kans op succes. Een goede communicatie is slechts een onderdeel van het realiseren van een sterk huwelijk. Omega Mediation helpt je graag om een ijzersterke start te maken, zodat jullie ook in de toekomst nauw met elkaar verbonden blijven. Maak gerust eens een afspraak voor een intakegesprek of zet online jullie eerste stappen naar een sterk en gezond huwelijk.