De ware liefde: 5 gedachten uit de psychologie

5 mei 2021 | Algemeen | 0 Reacties

De ware liefde vinden klinkt fantastisch. Als jij jouw ware liefde nog niet gevonden hebt, dan sta je misschien wel te popelen tot het moment daar is. De grote vraag is wel of jij het juiste verwacht of op de juiste manier kijkt naar wat ware liefde is. Omega Mediation ging vorige keer al dieper in op de vraag: ‘Wie is de ware eigenlijk?’ Dit keer willen we eens dieper de psychologie in duiken om te zien wat psychologen zeggen over de ware liefde. Wij delen graag 5 gedachten uit de psychologie met jou.

1. Veel personen kunnen de ware liefde zijn

Als we denken aan ‘de ware’, dan denken we vaak aan één persoon. We willen die ene persoon, die speciaal voor ons geboren is, ontmoeten en ons leven met hem of haar delen. De psychologie vertelt ons dat veel meer personen de ware liefde kunnen zijn. Stel je voor, dat van 7 miljard mensen op de wereld maar één persoon jouw ware kan zijn. Die ene persoon vind je nooit! Wat als die persoon nog niet geboren is of juist al overleden is op het moment dat jij klaar bent om naar je ‘ware’ te zoeken? Wat als jouw ware liefde overlijdt.. kun je dan de rest van jouw leven geen échte liefde meer ervaren? Volgens de psychologie is de enige echte verklaring dat er meer dan één ‘ware’ is voor iedereen.

2. Intuïtie heeft meer gewicht dan wordt aangenomen

Misschien herken je het gevoel. Je ontmoet iemand en iets in jou vertelt je dat deze persoon niet veel goeds in je leven zal brengen, of je ontmoet iemand en je voelt aan dat deze persoon jouw leven zo veel beter gaat maken. Dat is je intuïtie en jouw intuïtie heeft het heel vaak bij het juiste eind. De psychologie zegt dat intuïtie meer gewicht heeft dan vaak wordt aangenomen. Intuïtie bestaat voor een groot deel uit energie. Deze energie komt niet alleen kijken bij (toekomstige) liefdesrelaties, maar ook bij andere relaties die je aan gaat in je leven, waaronder zelfs zakenrelaties. Vertelt jouw intuïtie jou dat iemand heel belangrijk voor jou gaat worden? Luister naar dit gevoel en geef het een kans. Het zou zomaar jouw kans kunnen zijn om de ware liefde te ontdekken.

3. De ware liefde zorgt voor een gevoel van chemie

Chemie is de emotionele band die twee mensen voelen als ze gevoelens voor elkaar hebben. De kans is groot als jij het voelt, dat die ander het ook voelt. Het kan soms moeilijk zijn om te ontcijferen of de andere persoon zich hetzelfde voelt als jij. De kans is groot dat als je het gevoel hebt dat er iets speciaals is tussen jou en iemand anders, dat een teken is van aantrekkingskracht, of chemie. Volgens de psychologie zijn er meerdere tekenen die wijzen op emotionele chemie. Enkele van deze tekenen zijn:

  • De wens om veel tijd samen door te brengen
  • Elkaar plagen
  • Op elkaar focussen
  • Jullie kunnen over alles praten
  • Er bestaat intens oogcontact
  • Jullie voelen je allebei ‘lacherig’ bij elkaar
  • Subtiele flirtmomentjes
  • Sterke lichaamstaal

4. Jij creëert compatibiliteit

We willen dat het vinden van ware liefde eigenlijk vanzelf gaat. Stiekem verwachten we dat deze aan komt vliegen en dat er totaal geen obstakels meer in de weg te vinden zijn. Helaas werkt dit niet zo. De psychologie geeft duidelijk aan dat er geen perfect algoritme bestaat en ook geen magische formule. Als je echt op zoek bent naar ware liefde, en die persoon wilt vinden met wie je de rest van je leven wilt doorbrengen, onthoud dan dat JIJ het bent die compatibiliteit creëert. Natuurlijk is het belangrijk dat je die ander aantrekkelijk vindt, dat je tegen hem of haar opkijkt en een sterk gevoel van vertrouwdheid ervaart. Toch, uiteindelijk is dat maar een heel klein stukje van de basis die nodig is voor een gezonde en duurzame relatie. Uiteindelijk creëer jij compatibiliteit voor jouw relatie, en dat is maar de helft van het geheel. 

5. De uitdaging ligt niet in het vinden

Veel mensen geven aan het lastig te vinden om de ware liefde te vinden. Toch ligt volgens de psychologen de uitdaging heel anders. Deze zou namelijk liggen in het behouden van de ware liefde. Je wilt een relatie waarin je nooit stilstaat bij je beslissing om het leven samen door te brengen. Iedereen wil volmaakte liefde van het soort dat ons met energie vult, elke dag opnieuw. Dit is te bereiken, voor iedereen, maar psychologen geven aan dat er maar één manier is om het ook te behouden: elke dag bewust voor elkaar kiezen. Het vinden van de ware liefde is makkelijker dan het vasthouden aan ware liefde op momenten waarop het allemaal even niet ‘vanzelf’ gaat. Een relatie met jouw ware liefde staat gelijk aan elke dag hard werken, aan jezelf en aan je relatie.

Wat als je de ware liefde gevonden hebt?

Als je de ware liefde gevonden hebt, dan is het belangrijk om je in te zetten om de ware liefde ook te behouden. Een sterk huwelijk is een huwelijk waarin sprake is van optimale verbondenheid. Middels preventieve mediation bij Omega Mediation kies je voor de best mogelijke start voor de rest van jullie leven. Je kunt je direct aanmelden voor een eerste intakegesprek. Zijn jullie de verbondenheid met elkaar een beetje kwijtgeraakt tijdens jullie huwelijk? Dan zijn jullie natuurlijk ook welkom! Neem gerust eens contact op voor meer informatie, advies of een afspraak.