Gezinnen samenvoegen en samen gelukkig door: hoe dan?

7 dec 2020 | Algemeen | 0 Reacties

Het klinkt vaak zo makkelijk: twee gezinnen samenvoegen en vol goede moed een gelukkige en zorgeloze toekomst instappen. Een samengesteld gezin kan perfect gelukkig in het leven staan, maar het gaat allemaal niet vanzelf. Jullie zijn gelukkig samen en jullie hebben allebei kinderen uit een vorig huwelijk. Uiteindelijk besluiten jullie dan echt helemaal voor elkaar te gaan. Jullie willen gaan trouwen en huis en haard gaan delen. Hoe gaat dat met de kinderen? Omega Mediation vertelt je meer over welke stappen je kunt nemen om ervoor te zorgen dat jullie als samengesteld gezin gelukkig worden.

Als trouwen leidt tot een samengesteld gezin..

Jullie willen gaan trouwen en dan komt het moment van samenwonen ineens ook dichtbij. Na de huwelijksdag willen jullie met elkaar genieten in één huis, natuurlijk met de kinderen uit een eerder huwelijk. Het idee van samenwonen zou helemaal geen gevoel van benauwdheid op moeten wekken, maar dit gebeurt vaak wel wanneer er kinderen in het spel zijn. Misschien heeft één van jullie al kinderen of hebben jullie allebei al kids, en dat zorgt vaak voor wat spanningen. Jullie willen graag samen een woning delen na de huwelijksdag, maar jullie willen het ook voor de kinderen goed doen. Twee gezinnen samenvoegen vraagt om een sterk plan van aanpak. Tijd om een stiefplan op te stellen!

Een stiefplan opstellen voor het samenvoegen van gezinnen

Willen jullie twee gezinnen samenvoegen op een manier die voor jullie én voor de kinderen heel prettig is? Dan kun je een stiefplan opstellen. Dit plan biedt een goede voorbereiding op het daadwerkelijk samenvoegen van de gezinnen, vooral omdat het plan bijdraagt aan het vormgeven van het nieuwe, samengestelde gezin. Ga er goed voor zitten, eerst samen en daarna zeker ook met de kinderen. De eerste opzet van het stiefplan maken jullie samen en bevat alle zaken die belangrijk zijn voor de opvoeding van – en de structuur voor – de kinderen. Denk hierbij onder meer aan de volgende onderwerpen:

  • Welke omgangsregelingen zijn er voor de kinderen?
  • Op welke manier wordt er met de ex-partners gecommuniceerd?
  • Hoe worden de financiën binnen het nieuwe gezin geregeld?
  • Wie neemt welke delen van opvoeding voor de rekening?
  • Welke verschillen zijn er in de manier van opvoeden?
  • Hoe wordt er omgegaan met de verschillen in opvoedmethoden?

Het stiefplan opstellen samen met de kinderen

Het is verleidelijk om het hele stiefplan op te stellen als twee volwassenen onder elkaar, maar vergeet niet dat de kinderen ook onderdeel uit gaan maken van het nieuwe, samengestelde gezin. Ook voor hen, en misschien wel juist voor hen, is het heel spannend om een nieuw gezin te gaan vormen. Alles wordt anders! Hebben jullie de basis van het stiefplan opgesteld? Dan kunnen jullie de rest van het stiefplan opstellen met de kinderen samen. Betrek hen zo veel mogelijk in het proces en geef hen het gevoel dat zij ook gehoord worden. Op deze manier zorgen jullie samen, volwassenen én kinderen, voor een goede basis van het nieuwe gezin.

Samen op weg naar een stabiele, sterke en gelukkige toekomst

Twee gezinnen samenvoegen is de eerste stap naar een toekomst samen. De manier waarop het wordt aangepakt bepaalt het succes van deze toekomst. Samengestelde gezinnen kunnen de meest gelukkige gezinnen zijn, maar dan moet wel iedereen betrokken zijn en de juiste inzet leveren. Dan is de basis voor een sterk huwelijk aanwezig binnen het samengestelde gezin, en dat is natuurlijk ook voor de kinderen heel fijn. Niets is zo belangrijk als een goede, stabiele thuisbasis waarin iedereen een fijne plek heeft en waarin iedereen liefde en respect heeft voor elkaar.

Succesvol gezinnen samenvoegen en preventieve mediation

Het bewust samenvoegen van twee gezinnen, met behulp van een stiefplan en veel aandacht voor elk lid van het nieuwe gezin, zorgt voor een goede basis voor een fijne toekomst samen. Willen jullie ook de stap in het huwelijksbootje zetten en daarmee jullie gezinnen samenvoegen? Dan willen jullie zeker zijn van een stabiele basis en gewoon iets meer ‘garantie’ op een succesvol huwelijk. Omega Mediation helpt jullie hier graag bij, door middel van preventieve mediation. Willen jullie hier meer over weten of hebben jullie interesse in een eerste, vrijblijvende kennismaking? Neem dan gerust contact op!