De basismix voor een gezond en sterk huwelijk

8 jul 2021 | Algemeen | 0 Reacties

Een gezond en sterk huwelijk ontstaat niet vanzelf. Het is – en blijft – hard werken, voor jezelf en voor elkaar. Maar wat heeft een huwelijk nu nodig om écht stabiel te blijven staan in de toekomst? Hiervoor is een goede basismix nodig. Omega Mediation geeft je inzicht in 6 ingrediënten die behoren tot de basismix voor een gezond en sterk huwelijk.

1. Verbinding

Een sterke verbinding dient vaak als een fundament waarop andere elementen worden gebouwd. Veel mensen beschouwen betekenisvolle connecties – of deze connecties nu met vrienden, familieleden of belangrijke anderen zijn – als het belangrijkste deel van hun leven. Een luisterend oor, validatie, empathie, delen en begrip kunnen allemaal elementen zijn van een gezonde verbinding. Deze elementen dienen als basis voor verbinding. Deze verbinding is overigens niet beperkt tot het huwelijk. Verbinding kunnen we bijvoorbeeld ook in vriendschap, in een relatie tussen broer en zus of in een ouder-kindrelatie vinden. Verbinding is heel belangrijk voor een sterk huwelijk.

2. Inzet

Inzet kunnen we ook wel zien als commitment, het écht toegewijd zijn aan elkaar. Het is meer dan enkel doorzettingsvermogen, wat je zeker ook nodig hebt. Een gezond en sterk huwelijk vraagt om voortdurende inzet, voortdurende overgave. Echte toewijding is het elke dag opnieuw kiezen voor je partner, voor de rest van je leven. Het gaat om onvoorwaardelijke acceptatie van jouw partner, inclusief de aanwezige gebreken. Deze hebben we immers allemaal.

3. Geven

We kennen natuurlijk geven en nemen. In een gezond en sterk huwelijk bestaat er een optimale balans. Het is eigenlijk de bedoeling dat jullie allebei focussen op het geven. Het nemen krijg je hier dan bij cadeau. Geven is een tastbare blijk van toewijding, van keuze en van een diepere verbinding dan vriendschap. Het ‘geven’ is misschien wel het belangrijkste smeermiddel om een huwelijk soepel te laten verlopen. Wanneer een partner zich uitsluitend op zichzelf richt, wordt de andere partner een object in plaats van iemand die speciaal en geliefd is. Echt geven is onvoorwaardelijk en wordt geboden zonder de verwachting er iets voor terug te krijgen.

4. Respect

Geven, zelfs geven vanuit het hart, betekent niet veel als we onze partner niet respecteren. Respect komt voort uit een diep begrip van je partner, van zijn of haar gedachten, reacties, meningen, waarden en houdingen. Respect hebben voor wie je partner is zorgt ervoor dat je er elke avond weer naar uitkijkt dat hij of zij thuis komt, dat het onwaarschijnlijk is dat je je verveelt in zijn of haar gezelschap. Een gevoel van respect leidt tot een groei van bewondering, waardoor de gevoelens voor elkaar enkel sterker worden. Zeker wanneer een huwelijk voor een uitdaging komt te staan kan het respect voor de ander flink groeien. Sta dit toe en groei samen in een sterker huwelijk.

5. Vertrouwen

Er zijn maar weinig zaken zo belangrijk in een huwelijk dan vertrouwen. Vertrouwen is eigenlijk alles. Wanneer het vertrouwen wegvalt, dan valt de onderlinge verbinding ook weg. Hier is geen ontkomen aan. Zonder verbinding is er nog nauwelijks sprake van een huwelijk. Dit betekent overigens niet dat er niets te ‘helen’ valt als het vertrouwen weg is. Om een ​​gevoel van vertrouwen te herstellen wanneer het verloren is gegaan, moet de verbinding tussen partners worden hersteld. Om dit te vergemakkelijken, moeten beide partners hun rol bij het verbreken van de verbinding begrijpen. Het is vaak een lang en moeizaam traject, maar wie de kracht vindt om het te doorlopen zal overwinnen.

6. Intimiteit

Veel mensen denken direct aan seks wanneer het om intimiteit gaat. In werkelijkheid kan seks juist een manier zijn om echte intimiteit te vermijden. De twee staan volledig los van elkaar, al kunnen ze wel in elkaars verlengde liggen. Wat begint met intimiteit kan prima tussen de lakens eindigen. De belangrijkste elementen van intimiteit zijn openheid en eerlijkheid, die beide kunnen vereisen dat er dingen gedeeld worden met de ander waarover een gevoel van schaamte bestaat. Het gaat om je kwetsbaar opstellen. Om echt tot optimale intimiteit te komen is het niet alleen belangrijk om veel van je partner te houden. Het is eigenlijk nog belangrijker om zelfliefde te ontwikkelen. We moeten van onszelf houden om wie we zijn en wie we kunnen zijn. Deze eigenliefde is wat ons uiteindelijk in staat kan stellen om open, eerlijk en kwetsbaar te zijn tegenover een andere persoon.

Een gezond en sterk huwelijk: gun jezelf een sterke start

Een huwelijk sterk en gezond starten is een kleine taak in vergelijking tot het sterk en gezond houden van het huwelijk in de toekomst. Wil je jullie huwelijk sterk en gezond houden? Dan is het belangrijk om hiervoor de juiste handvatten te kunnen aangrijpen. Deze handvatten krijg je tijdens preventieve mediation bij Omega Mediation. Samen zorgen we ervoor dat jullie het huwelijk sterk starten, maar ook sterk en gezond houden in de toekomst. Zijn jullie er klaar voor? Plan dan een afspraak of neem eens contact op voor meer informatie en advies.