5 mrt 2021 | Algemeen | 0 Reacties

Je wilt scheiden…maar is dat wel echt zo?

Je wilt scheiden. Misschien heb je er alleen maar eventjes aan gedacht, ben je er al een tijdje mee bezig in gedachten of heb je het zelfs al uitgesproken naar je partner toe. Wanneer je denkt aan scheiden, dan betekent dit niet per definitie dat je ook écht wilt scheiden. In veel gevallen ligt hier een heel andere gedachte onder. Het is belangrijk om daar eens bij stil te staan en te gaan ontdekken of er sprake is van achterliggende gedachten. Omega Mediation vertelt je meer over hoe dit precies in elkaar steekt en hoe je kunt ontdekken of je wilt scheiden of dat je eigenlijk iets anders wilt.

Het verschil tussen middel en doel

Eigenlijk gaat het vooral om het verschil tussen middel en doel. Je wilt scheiden. Dat is jouw basisgedachte. De vraag is nu of dit wel écht is wat je wilt. Is dit jouw doel? Is de boodschap dat je wilt scheiden misschien wel een middel om iets te bereiken bij je partner? We laten je eens een paar voorbeelden zien van het verschil tussen middel en doel:

  • Je wilt niet nog meer schreeuwen (middel). Je wilt gehoord worden (doel).
  • Je wilt niet nog meer sociale contacten (middel). Je wilt waardevolle relaties (doel).
  • Je wilt niet nog meer ruzie zoeken (middel). Je wilt erkenning (doel).

We doen iets (middel) om iets te bereiken (doel). Het is belangrijk om het verschil tussen middel en doel goed te begrijpen, zodat je ze niet met elkaar kunt verwarren.

Je hebt het gezegd. Je wilt scheiden. Wat wil je nu?

Er zijn eigenlijk twee groepen mensen te onderscheiden onder de mensen die aangeven dat zij willen scheiden. De eerste groep bestaat uit mensen die daadwerkelijk willen scheiden. Vaak is er iets gebeurd binnen de relatie, waardoor deze onherstelbaar beschadigd is geraakt. De tweede groep mensen bestaat uit personen die denken dat zij willen scheiden, terwijl zij eigenlijk iets anders willen. Zij willen niet scheiden, maar zij willen:

  • Niet meer teleurgesteld worden
  • Uit de sleur komen
  • Nieuw leven aan de relatie geven
  • Meer tegemoetkoming aan de behoeften
  • Weer verbondenheid voelen met de partner
  • Uit de emotionele rollercoaster raken
  • Zichzelf weer kunnen zijn

Zo zijn er nog tal van voorbeelden. Het doel is dus eigenlijk niet om te gaan scheiden, maar om iets anders te bereiken wat heel belangrijk is. Aangeven dat je wilt scheiden wordt dan vaker (onbewust) als doel ingezet, terwijl het eigenlijk een middel is.

Als scheiden niet je doel is..

Wanneer je écht wilt scheiden, dan is dit vaak heel moeilijk om uit te spreken naar je partner toe. Je weet dat het je partner pijn gaat doen en dat maakt het lastig. Als scheiden niet je doel is, maar een middel, dan zeg je vaak een stuk makkelijker dat je wilt scheiden. Je weet dat je partner zal vragen waarom je wilt scheiden en dat is de opening die jij nodig hebt om het gesprek te beginnen. Het maakt het makkelijker om bespreekbaar te maken dat je bijvoorbeeld niet meer teleurgesteld wilt worden, dat je uit de sleur wilt komen of dat je partner niet (meer) tegemoet komt aan je behoeften. Door te zeggen dat je wilt scheiden maak je het voor jezelf makkelijker om het daadwerkelijke probleem uit te spreken. Het doel hiervan is om samen een oplossing te vinden, waardoor jullie verbonden blijven.

Mediation helpt om je huwelijk weer sterker te maken

Wanneer je op een punt komt dat je aangeeft dat je wilt scheiden, maar je wilt in werkelijkheid iets anders bereiken, dan is dit een duidelijk signaal dat er wel iets moet veranderen. Je bent niet meer gelukkig in je huwelijk en dat betekent dat er gewerkt moet worden, door jou én door je partner. Tijd om de handen uit de mouwen te steken en het huwelijk weer te versterken. Omega Mediation zet zich in om de verbondenheid tussen jullie weer te vergroten. Wij vertellen je graag meer over wat wij voor jullie kunnen betekenen. Neem gerust eens contact op!