Scheiden door een gebrek aan communicatie

4 nov 2021 | Algemeen | 0 Reacties

Scheiden door een gebrek aan communicatie is in Nederland niet vreemd. Sterker nog, het gebrek aan communicatie is dé nummer 1 reden waarom echtscheidingen plaatsvinden in ons land. In ons vorige blog gaven we je inzicht in de 3 belangrijkste redenen van scheidingen, met de belofte om deze redenen verder uit te werken. Natuurlijk houden wij ons aan deze belofte en bespreken we in dit blog de eerste reden van echtscheidingen: het gebrek aan communicatie. Waarom gaan mensen scheiden door een gebrek aan communicatie? Belangrijker nog, hoe kunnen jullie dit voorkomen? Omega Mediation vertelt je hier meer over.

Waarom gaan mensen scheiden door een gebrek aan communicatie?

Echtscheidingen kunnen in de basis veel redenen hebben, maar de meeste mensen gaan scheiden door een gebrek aan communicatie. Is communicatie dan echt zo belangrijk binnen het huwelijk? Ja, zeker! Een sterk huwelijk is een huwelijk waarin communicatie gezond is. Het is namelijk de communicatie die ervoor zorgt dat je je begrepen voelt door je partner, dat je emoties worden gevalideerd, gerespecteerd en verzorgd door je partner. Een gebrek aan communicatie leidt tot wantrouwen, twijfel aan jezelf en onzekerheid, wat schadelijk is voor de verbinding die je met je partner hebt. Een relatie kan niet standhouden als dit essentiële element van relatiecommunicatie in een huwelijk ontbreekt, en dit is waarom mensen scheiden door een gebrek aan communicatie.

Een gebrek aan communicatie leidt tot een ongezonde communicatie

In de basis gaan mensen scheiden door een gebrek aan communicatie, maar dit zal niet direct als reden worden aangegeven. Waarom niet? Omdat het de gevolgen van een gebrek aan communicatie zijn die ervoor zorgen dat er uiteindelijk een scheiding plaatsvindt. Het gevolg van een gebrek aan communicatie is namelijk het ontwikkelen van ongezonde communicatieve vaardigheden. Natuurlijk geven wij je een paar voorbeelden van deze ongezonde manier van communiceren:

 • De ‘stille behandeling’ gebruiken om je zin te krijgen of je partner pijn te doen
 • Je partner onderbreken wanneer hij of zij met je probeert te praten
 • Spelen op je telefoon tijdens belangrijke discussies
 • Emotioneel afsluiten of overdreven defensief zijn wanneer gespreksonderwerpen serieus worden
 • Je partner opzettelijk kleineren of niet respecteren
 • Vaak boos naar bed gaan
 • Schreeuwwedstrijden met elkaar hebben
 • Geweld gebruiken als uitlaatklep voor frustratie

Een scheiding door een gebrek aan communicatie voorkomen

Het klinkt heel simpel. Je kunt een scheiding door een gebrek aan communicatie voorkomen door te blijven communiceren met elkaar. Het is makkelijk gezegd, maar soms heel moeilijk gedaan. Heb je jezelf al een ongezonde manier van communiceren aangeleerd? Dan overheerst dit ongezonde gedrag jouw vermogen om goed te communiceren. Het is belangrijk om diep adem te halen en je intenties opnieuw in te richten. Dat vergt energie, en juist dat kom je vaak te kort als je even niet lekker in je vel én je huwelijk zit. Wij geven je graag een paar eenvoudige tips om een scheiding door een gebrek aan communicatie te voorkomen:

 • Wees bereid om je open te stellen en over je gevoelens te praten
 • Geef je partner je onverdeelde aandacht
 • Blijf kalm en beheerst
 • Doe je best om naar het standpunt van je partner te luisteren
 • Heb empathie
 • Zoek naar manieren om compromissen te sluiten
 • Zeg ‘het spijt me’
 • Zie meningsverschillen als een kans in plaats van een belemmering

Hoeveel mensen gaan scheiden door een gebrek aan communicatie?

Wanneer de communicatie vervalt, en eigenlijk vervangen wordt door een ongezonde manier van communiceren met elkaar, dan drijft dit jullie uit elkaar. Hoe verder jullie uit elkaar groeien, hoe groter het risico dat er uiteindelijk wordt gekozen voor een echtscheiding. Dit gebeurt veel. Wanneer we kijken naar alle echtscheidingen, en de redenen hiervan, dan zien we dat het gebrek aan communicatie de grootste rol speelt. In meer dan de helft van alle scheidingsgevallen, namelijk 55 procent, wordt het uit elkaar groeien genoemd als de belangrijkste factor in de beslissing om uit elkaar te gaan. Maar liefst 53 procent noemt het onvermogen om te communiceren als een andere veel voorkomende reden voor echtscheiding.

Voorkom scheiden door een gebrek aan communicatie

Natuurlijk willen jullie voorkomen dat jullie uiteindelijk gaan scheiden door een gebrek aan communicatie. Merk je dat de communicatie slechter wordt? Zie dit als een kans om als team samen te komen en samen het probleem op te lossen, in plaats van het te gebruiken als een excuus om verkeerd te communiceren. Omega Mediation helpt graag. Met preventieve mediation kunnen wij al vóór jullie huwelijk de nodige stappen ondernemen om jullie toekomstige huwelijk sterk te maken én te houden. Zo blijven jullie verbonden en goed met elkaar communiceren. Wil je meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op.