Scheiden door geldzaken: uit elkaar door de financiën

4 dec 2021 | Algemeen | 0 Reacties

Scheiden door geldzaken staat in Nederland op de tweede plek van redenen voor een echtscheiding. Het komt steeds vaker voor dat huwelijken op de klippen lopen door de financiën binnen de relatie. Dit laat je al snel denken dat het dan gaat om huwelijken waarbinnen geldproblemen, zoals schulden en betalingsachterstanden, een rol spelen. Dit hoeft zeker niet het geval te zijn. Mensen gaan om meerdere basisredenen uit elkaar door de financiën. Eerder al gaf Omega Mediation je inzicht in de 3 belangrijkste redenen van echtscheidingen in Nederland, met de belofte om deze redenen verder te bespreken. Wij gaan nu dieper in op scheiden door geldzaken en, vooral, op hoe je dit kunt voorkomen.

Hoeveel mensen gaan uit elkaar door de financiën?

Ruzie over geld.. Het komt erg vaak voor. Natuurlijk is het, gelukkig, niet altijd aanleiding om de scheidingspapieren aan te vragen. Wel is het zo dat geld vaker een rol speelt bij het uiteindelijk toch van elkaar gaan scheiden. Van alle intense ruzies tussen getrouwde stellen begint ongeveer 1 op de 7 door een conflict over geldzaken. Dergelijke conflicten leiden vaker tot echtscheidingen. In 2020 strandden 8,6 van de duizend huwelijken door geldzaken. Er werd onderzoek gedaan naar de onderwerpen van 748 conflicten tussen getrouwde stellen en hieruit bleek dat geld het belangrijkste onderwerp was. 

Scheiden door geld heeft niet veel met geldgebrek te maken

We zien dat het aantal scheidingen door geld is toegenomen tijdens en na de economische crisis, van 2008 tot 2013. Dit geeft de indruk dat meer mensen gaan scheiden door geldgebrek. In Nederland zijn er meer dan 600.000 huishoudens die moeite hebben om alle maandelijkse lasten te dragen. Geldgebrek is voor velen dus aan de orde van de dag. Het klopt zeker dat geldgebrek een oorzaak van scheiden kan zijn, maar dit hoeft niet. Mensen die worstelen met financieel rondkomen zien dit juist vaak niet als aanleiding voor een scheiding. Wel is het zo dat er sneller een echtscheiding plaatsvindt als één van de partners verantwoordelijk is voor het ontstaan van schulden, in plaats van beide partners.

Waarom uit elkaar door de financiën?

Als geldgebrek, of moeite met financieel rondkomen, niet de belangrijkste reden is om te gaan scheiden, wat is dat dan wel? We zien dat er te weinig over de financiën gesproken wordt binnen het huwelijk. Zeker wanneer beide partners nog een eigen bankrekening hebben, bestaat er vaak onvoldoende inzicht in waar het geld naartoe gaat. Onvoldoende openheid en eerlijkheid over de financiën is dé nummer 1 oorzaak van scheidingen door geld.

Hoe kun je een scheiding door geld voorkomen?

Het belangrijkst is natuurlijk om te voorkomen dat jullie uit elkaar gaan door de financiën. Je voorkomt dit door beter met elkaar te praten over financiën en door samen beslissingen te maken. Hieronder vind je een aantal aandachtspunten om te bespreken:

  • Kiezen jullie voor een aparte bankrekening of een gezamenlijke rekening?
  • Hoeveel inkomen komt er bij elk binnen?
  • Wie betaalt welke rekeningen in de maand?
  • Breng je schulden mee het huwelijk in?
  • Welke financiële doelen hebben jullie samen?

Het stellen van gezamenlijke financiële doelen

Het is belangrijk om gezamenlijke financiële doelen te stellen. Dit versterkt het huwelijk, maar zorgt er ook voor dat het gesprek over de financiën op gang blijft. Daarnaast verkleint dit het risico dat één van de partners onverstandig met het geld omgaat, waardoor conflicten over geld beter kunnen worden voorkomen. Stel daarom samen financiële doelen om met elkaar naartoe te werken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • Nieuwe auto kopen
  • Woning kopen
  • Studeren voor zelfontwikkeling
  • Mooie reizen maken
  • Gezin stichten

Voorkom scheiden door geld

Geld maakt niet gelukkig, maar problemen en conflicten rondom geld kunnen je wel heel ongelukkig maken. Het is daarom belangrijk om te voorkomen dat jullie gaan scheiden door geld. Niemand wil uit elkaar gaan door de financiën. Blijf met elkaar communiceren over de financiën, bespreek alle geldzaken open en eerlijk, steun elkaar en werk samen aan financiële doelen. Omega Mediation biedt preventieve mediation, waarmee jullie al vóór het huwelijk de nodige stappen zetten om het huwelijk in de toekomst gezond, gelukkig en sterk te houden. Hierdoor blijven jullie verbonden. Zijn jullie benieuwd naar wat dit precies voor jullie kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.