Scheiden door ontrouw

6 jan 2022 | Algemeen | 0 Reacties

Scheiden door ontrouw komt in Nederland vaak voor. Het staat op de derde plek van redenen waarom mensen in ons land kiezen voor een echtscheiding. Overigens gebeurt dit niet altijd direct nadat ontrouw heeft plaatsgevonden of is ontdekt. In veel gevallen wordt eerst geprobeerd de onderlinge band te herstellen. Helaas blijkt vaak dat het vertrouwen te moeilijk terug te vinden is, waardoor het huwelijk alsnog strandt. Omega Mediation heeft je eerder al inzicht gegeven in de belangrijkste redenen van echtscheidingen, welke we de laatste maanden met je door hebben genomen. Vandaag bespreken we de laatste van deze redenen met je: Scheiden door ontrouw.

Hoeveel mensen gaan scheiden door ontrouw?

Van alle echtscheidingen die in Nederland plaatsvinden, vindt 13 procent plaats na ontrouw. We hebben het dan over situaties waarin de ene partner daadwerkelijk het bed met een ander heeft gedeeld, en daarmee de huwelijksgeloften heeft verbroken. Dan zijn er natuurlijk ook situaties waarbij er geen daadwerkelijk ontrouw heeft plaatsgevonden, maar waarbij één van de partners wel een nieuwe liefde tegen het lijf is gelopen. Er is dus geen sprake van ontrouw, maar wel van een ander. Maar liefst 22 procent van de echtscheidingen worden hierdoor veroorzaakt. Hierbij gaat het vaak om mensen van boven de 50 jaar, die in de meeste gevallen ook al heel wat jaren met elkaar getrouwd zijn. Bij de 13 procent van de echtscheidingen door daadwerkelijk ontrouw zien we dat de leeftijd een stuk lager ligt. Ook zien we verschillen tussen de diverse soorten van ontrouw, van eenmalig vreemdgaan tot een langdurige affaire.

Scheiden door ontrouw: eenmalig vreemdgaan

Het blijkt dat meer mensen in staat zijn om eenmalig ontrouw te vergeven dan om een langdurige affaire te verwerken. Eenmalig vreemdgaan wordt makkelijker gezien als ‘een fout’, waarbij over het algemeen geen liefde komt kijken. Bij een langdurige affaire is er vaak, niet altijd, wel sprake van een gevoel van liefde. Van alle mensen die besluiten aan hun huwelijk te werken na eenmalig ontrouw, slaagt een aardig deel hierin. Een kleiner percentage weet het vertrouwen niet terug op te bouwen, waardoor het huwelijk alsnog in een echtscheiding eindigt. Bij een langdurige affaire zien we dat de bedrogen partner vaak direct niet meer wil werken aan het huwelijk. Deze huwelijken stranden dus eerder.  

Scheiden door ontrouw: langdurige affaire

Een eenmalig ontrouw wordt vaak afgeschoven op ‘een vlaag van verstandsverbijstering’ of gewoon een vlaag van lust. Het is net hoe je het ziet of voelt. Zelden komt hier de term ‘liefde’ bij kijken. De liefde blijft dus binnen het huwelijk en dat kan een belangrijke voorwaarde zijn om voor het huwelijk te vechten. Wanneer er sprake is van een affaire, dan wordt dit vaak wel gekoppeld aan liefde. Het kan dan gaan om een tweede relatie voor de duur van weken tot soms wel jaren, voordat het aan de partner verteld wordt of de partner het uiteindelijk ontdekt. In deze tweede relatie is een bepaald gevoel van liefde ontstaan, zeker volgens de bedrogen partner. Precies deze gedachte zorgt ervoor dat huwelijken sneller stranden na een langdurige affaire dan na een eenmalig ontrouw.

Het is ‘het geheim’ dat het zwaarst weegt

Waar we ook verschil in zien, is de tijdsduur waarin ontrouw een ‘geheim’ bleef. Wanneer iemand ontrouw is geweest aan zijn of haar partner, en dit vrijwel direct eerlijk vertelt aan de partner, dan is de kans het grootst dat het huwelijk toch in stand blijft. Volgens mensen die zijn gaan scheiden door ontrouw is het namelijk niet direct het overspel dat tot de echtscheiding heeft geleid. Voor de bedrogen partner weegt ‘het geheim’ in de meeste gevallen zwaarder. Hoe langer de partner zijn of haar ontrouw geheim heeft gehouden, hoe groter het gevoel van bedrog is en daarmee ook het risico op een echtscheiding.

Waarom gaan mensen vreemd tijdens het huwelijk?

Er is niet een enkele reden van ontrouw te benoemen. De redenen zijn erg uiteenlopend. Op de eerste plek van redenen om vreemd te gaan staat wel de sleur. Het huwelijk wordt op den duur ‘saai’, omdat elke dag uit routine gaat bestaan. Dit gevoel wordt nog groter wanneer er ook kinderen in het spel zijn. Alles begint meer op de ‘automatische piloot’ te gaan en uiteindelijk gaat dit ook gelden voor de intieme momenten samen. Het gebeurt niet meer op de eerste plaats omdat hier het verlangen toe bestaat, maar het gebeurt op de eerste plaats omdat het er nu eenmaal bij hoort. Intimiteit gaat op die manier tot de sleur behoren, tot een routine die steeds minder plezier oplevert. Routines zijn ‘passie-killers’. Als je niet samen zoekt naar manieren om het leven in de slaapkamer weer wat spannender te maken, dan verhoogt dit het risico op ontrouw aanzienlijk.

Gaan mannen vaker vreemd dan vrouwen

Je kent het vooroordeel waarschijnlijk wel. Wanneer iemand je vertelt dat een stel is gaan scheiden door ontrouw, dan is de kans groot dat jij je direct afvraagt met wie hij is vreemdgegaan. Het grootste vooroordeel dat er bestaat. We stellen in onze gedachten eigenlijk direct vast dat de man ontrouw is geweest. Toch, de statistieken liegen er niet om. Vrouwen gaan (bijna) evenveel vreemd dan mannen. Volgens de statistieken gaat ongeveer een kwart van de Nederlandse volwassenen vreemd. Hierbij is de verhouding tussen man en vrouw ongeveer gelijk.

Bespreek wat ontrouw voor jou betekent

Ontrouw is in de basis persoonlijk. De ene persoon vindt het versturen van een erotisch berichtje aan een ander vreemdgaan, terwijl de ander hier niet zo veel moeite mee heeft. We kennen allemaal onze eigen grenzen en het is heel belangrijk om die grenzen met onze partner te delen. Wat voelt als ontrouw, en wat niet? Het is belangrijk om dit van elkaar te weten, vooral omdat dit al een heel groot deel van mogelijke pijn kan voorkomen. Wanneer de ene partner iets als ontrouw ziet, en de ander niet, dan gaat het al snel verkeerd. Bespreek het dus goed met elkaar, zodat jullie van elkaar weten waar de grenzen liggen. Ga er niet vanuit dat dit vanzelfsprekend is, want juist onbewust kunnen jullie heel andere ideeën hebben over wat ontrouw is. Bespreek jullie grenzen om ellende te voorkomen.

Voorkom ontrouw en houd jullie huwelijk sterk

Een echtscheiding is een veel voorkomende ‘sanctie’ op ontrouw. Het is daarom natuurlijk belangrijk om ontrouw te voorkomen, maar dit klinkt in de regel makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe voorkom je nu dat de verleiding op een bepaald moment te groot wordt? Wij vertellen je hier graag meer over. Gun jezelf een sterke start van het huwelijk met preventieve mediation, zodat je ook alles in handen hebt om ontrouw te voorkomen. Wil je eerst meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.